Όλοι γεννιόμαστε vegan! Αν ένα παιδί είχε μπροστά του ένα κουνέλι κι ένα μήλο, δεν θα σκεφτόταν ποτέ να φάει το κουνέλι, αλλά το μήλο. Μεγαλώνοντας όμως χάνουμε τη σύνδεση με τα ζώα (εκτός από τα κατοικίδια) και το γουρούνι γίνεται «χοιρινό», με συνέπεια να στρεφόμαστε στην κατανάλωση «κρέατος» και ζωικών παραγόντων, όπως τυρί κι αυγά, έχοντας υποστεί πλύση εγκεφάλου από την οικογένεια, το σχολείο, την κοινωνία, την ιατρική κοινότητα πάνω στην επίφαση της αναγκαιότητας της διατροφής αυτής. Πρόκειται απλά για μια πλάνη από την οποία όλο και περισσότεροι άνθρωποι βγαίνουν κι αφυπνίζονται κι αλλάζουν.
Σύμφωνα με τον ορισμό της Vegan Society, όπως αυτός ανανεώθηκε το 1979, βιγκανισμός είναι:
Ο ηθικός αυτός τρόπος ζωής και διατροφής έχει τριπλό αντίκτυπο. Η ηθική απέναντι στα ζώα και η αναγνώριση των δικαιωμάτων τους είναι ο πιο σημαντικός λόγος για να γίνει κάποιος vegan. Τα ζώα δεν είναι εδώ για εμάς, αλλά ΜΕ εμάς. Είναι αυθύπαρκτες ζωές που ΔΕΝ προορίζονται για την τροφή, το ρουχισμό, την ψυχαγωγία μας ή για πειραματόζωα, ιδιότητες που εμείς οι άνθρωποι εσφαλμένα τους έχουμε προσάψει.
Παράλληλα με τα ζώα, η αυστηρή χορτοφαγία ευεργετεί κι εμάς τους ίδιους και συγκεκριμένα την υγεία μας. Η κατανάλωση οσπρίων, δημητριακών, φρούτων και λαχανικών σε συνδυασμό με την αποχή από την ζωική πρωτεΐνη, τον αιμικό σίδηρο, τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά και τη χοληστερόλη, προάγει την καλή λειτουργία του οργανισμού μας και μας προστατεύει από τις μάστιγες της εποχής.
Τέλος, η χορτοφαγία είναι ο πιο οικολογικός τρόπος διατροφής, μιας και σύμφωνα με δημοσίευμα του Ο.Η.Ε, είναι η μοναδική διατροφή με το χαμηλότερο οικολογικό αποτύπωμα και φαίνεται να είναι μονόδρομος ως προς την λύση της κλιματικής αλλαγής και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Είναι γνωστό πλέον πως η plant based διατροφή προϋποθέτει λιγότερη κατανάλωση νερού, μικρότερη σπατάλη των φυσικών πόρων και των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και συνδέεται με μειωμένες εκπομπές αερίων σε σύγκριση με την παμφαγική. Vegan και για το περιβάλλον!