0

Your Cart

No products in the cart.
JustVegan

Ο λόγος που ήθελα να υπάρχουν μεταφρασμένες οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την υγιεινή διατροφή είναι γιατί έχω παρατηρήσει ότι υπάρχει μια σύγχυση γύρω από το θέμα. Βλέπουμε λοιπόν, πως ΠΟΥΘΕΝΑ, ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ, δεν αναφέρει ο ΠΟΥ το κρέας και τα γαλακτοκομικά στα απαραίτητα τρόφιμα για την ανάπτυξη και την αποφυγή υποσιτισμού! Αντίθετα, αναφέρει πως η διατροφή που περιέχει όσπρια, λαχανικά, φρούτα και δημητριακά είναι η υγιεινή διατροφή που προτείνει!

Επίσης, συστήνει τα σάκχαρα να είναι το πολύ το 5% των ημερήσιων θερμίδων, δηλαδή σε μια δίαιτα με 2000 θερμίδες, όλα τα σάκχαρα να είναι μόλις 100 θερμίδες και τα λιπαρά μέχρι το πολύ το 30% των θερμίδων της ημέρας, δηλαδή 600 θερμίδες και τα περισσότερα ακόρεστα. Επισημαίνει δε, ότι όσο πιο λίγα τα σάκχαρα και τα λιπαρά, τόσο περισσότερα τα οφέλη της υγείας, ιδιαίτερα κατά του διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων, των εγκεφαλικών επεισοδίων και του καρκίνου. Όλα αυτά συνοψίζονται στην Whole Foood Plant Based Diet, δηλαδή στη διατροφή με μη επεξεργασμένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, χωρίς πρόσθετα σάκχαρα και έλαια, η οποία είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες!

Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ – Π.Ο.Υ.

Βασικά στοιχεία
• Μια υγιεινή διατροφή βοηθά στην προστασία από τον υποσιτισμό σε όλες τις μορφές του, καθώς και στις μη μεταδοτικές ασθένειες (NCDs), συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του καρκίνου.
• Η ανθυγιεινή διατροφή και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας οδηγούν σε σφαιρικούς κινδύνους για την υγεία.
• Οι υγιεινές διατροφικές πρακτικές αρχίζουν νωρίς στη ζωή – ο θηλασμός προωθεί την υγιή ανάπτυξη και βελτιώνει τη γνωστική εξέλιξη και μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία, όπως τη μείωση του κινδύνου υπερβολικού βάρους ή παχυσαρκίας και της ανάπτυξης διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρκίνου (NCDs) αργότερα στη ζωή.
• Η πρόσληψη ενέργειας (θερμίδες) θα πρέπει να είναι σε ισορροπία με την ενέργειας που δαπανάται. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το συνολικό λίπος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30% της συνολικής πρόσληψης ενέργειας, για να αποφευχθεί η αύξηση του σωματικού βάρους (1, 2, 3). Η πρόσληψη κορεσμένων λιπών πρέπει να είναι μικρότερη από το 10% της συνολικής πρόσληψης ενέργειας και των trans-λιπών σε λιγότερο από 1% της συνολικής πρόσληψης ενέργειας, με μετατόπιση της κατανάλωσης λίπους μακριά από τα κορεσμένα λίπη και τα trans-λίπη προς τα ακόρεστα λίπη (3) και προς την κατεύθυνση εξάλειψης των βιομηχανικών trans-λιπαρών ουσιών (4).
• Ο περιορισμός της πρόσληψης ελεύθερων σακχάρων σε λιγότερο από το 10% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας (2, 5) αποτελεί μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Μία περαιτέρω μείωση σε λιγότερο από 5% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης προτείνεται για πρόσθετα οφέλη για την υγεία (5).
• Η διατήρηση της πρόσληψης αλατιού σε λιγότερο από 5 g ημερησίως βοηθά στην πρόληψη της υπέρτασης και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου στον ενήλικο πληθυσμό (6).
• Τα κράτη μέλη του ΠΟΥ συμφώνησαν να μειώσουν την πρόσληψη αλατιού του παγκόσμιου πληθυσμού κατά 30% και να σταματήσουν την αύξηση του διαβήτη και της παχυσαρκίας σε ενήλικες και εφήβους, καθώς και την αύξηση του βάρους στα παιδιά μέχρι το 2025 (7, 8, 9).

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ
Η κατανάλωση υγιεινής διατροφής καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας βοηθά στην πρόληψη του υποσιτισμού σε όλες τις μορφές του, καθώς και σε μια σειρά μη-μεταδοτικών ασθενειών και καταστάσεων. Όμως, η αυξημένη παραγωγή επεξεργασμένων τροφίμων, η ταχεία αστικοποίηση και ο μεταβαλλόμενος τρόπος ζωής οδήγησαν σε μεταβολή των διατροφικών προτύπων. Οι άνθρωποι καταναλώνουν πλέον περισσότερα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια, λίπη, ελεύθερα σάκχαρα ή αλάτι/νάτριο, ενώ πολλοί δεν τρώνε αρκετά φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως.Η ακριβής σύνθεση μιας διαφοροποιημένης, ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής ποικίλει ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες (π.χ. ηλικία, φύλο, τρόπος ζωής, βαθμός σωματικής δραστηριότητας), το πολιτιστικό πλαίσιο, τα τοπικά διαθέσιμα τρόφιμα και τα διαιτητικά έθιμα.
Αλλά οι βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής παραμένουν οι ίδιες.

Για τους ενήλικες
Μια υγιεινή διατροφή περιέχει:
• Φρούτα, λαχανικά, όσπρια (π.χ. φακές, φασόλια), ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως (π.χ. μη επεξεργασμένο καλαμπόκι, κεχρί, βρώμη, σιτάρι, καστανό ρύζι).
• Τουλάχιστον 400 g (5 μερίδες) φρούτων και λαχανικών την ημέρα (2). Οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, η μανιόκα και άλλες αμυλούχες ρίζες δεν ταξινομούνται ως φρούτα ή λαχανικά.
• Λιγότερο από το 10% της συνολικής πρόσληψης ενέργειας από ελεύθερα σάκχαρα (2, 5) που ισοδυναμεί με 50 g (ή περίπου 12 κουταλάκια του γλυκού) για ένα άτομο με υγιές σωματικό βάρος που καταναλώνει περίπου 2000 θερμίδες ημερησίως, αλλά ιδανικά λιγότερο από 5% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης για επιπλέον οφέλη για την υγεία (5). Τα περισσότερα ελεύθερα σάκχαρα προστίθενται σε τρόφιμα ή ποτά από τον κατασκευαστή, τον μάγειρα ή τον καταναλωτή, και μπορούν επίσης να βρεθούν σε σάκχαρα που απαντώνται φυσιολογικά στο μέλι, τα σιρόπια, τους χυμούς φρούτων και τα συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων.
• Λιγότερο από το 30% της συνολικής πρόσληψης ενέργειας από λίπη (1, 2, 3). Τα ακόρεστα λίπη (που βρίσκονται στα ψάρια, στο αβοκάντο, στα καρύδια, στο ηλιέλαιο, στην κράμβη και στα ελαιόλαδα) είναι προτιμότερα από τα κορεσμένα λίπη (που βρίσκονται σε λιπαρά κρέατα, βούτυρο, φοινικέλαιο, κρέμα γάλακτος, τυρί, γκι, λαρδί) και από τα trans-λίπη όλων των ειδών που περιλαμβάνουν τόσο τα βιομηχανικά τροποποιημένα λίπη (που βρίσκονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα, στα φαγητά ταχυφαγίων-fast food, στα σνακ, στα τηγανητά τρόφιμα, στην κατεψυγμένα πίτσα, στις πίτες, στα μπισκότα, στα κουλουράκια, στις γκοφρέτες, στις μαργαρίνες και στα αλείμματα), όσο και trans-λιπαρά των μηρυκαστικών (που βρίσκονται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα των μηρυκαστικών ζώων όπως οι αγελάδες, τα πρόβατα, οι κατσίκες, οι καμήλες και άλλα). Προτείνεται η μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπών σε λιγότερο από 10% της συνολικής πρόσληψης ενέργειας και των trans-λιπών σε λιγότερο από 1% της συνολικής πρόσληψης ενέργειας. Ειδικότερα, τα trans-λίπη που παράγονται βιομηχανικά δεν αποτελούν μέρος υγιεινής διατροφής και θα πρέπει να αποφεύγονται.
• Λιγότερο από 5 g αλάτι (ισοδύναμο με περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού) την ημέρα (6) και
χρησιμοποιήστε ιωδιούχο αλάτι.

Για βρέφη και μικρά παιδιά
Κατά τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής ενός παιδιού, η βέλτιστη διατροφή ενθαρρύνει την υγιή ανάπτυξη και βελτιώνει τη γνωστική εξέλιξη. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης υπερβολικού βάρους ή παχυσαρκίας και της εμφάνισης των μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως διαβήτης, καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρκίνος αργότερα στη ζωή.
Οι συμβουλές για μια υγιεινή διατροφή για βρέφη και παιδιά είναι παρόμοιες με αυτές για τους ενήλικες, αλλά τα ακόλουθα στοιχεία είναι επίσης σημαντικά.
• Τα βρέφη πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους.
• Τα βρέφη πρέπει να θηλάζουν συνεχώς έως 2 ετών και άνω.
• Από την ηλικία των 6 μηνών, το μητρικό γάλα θα πρέπει να συμπληρώνεται με μια ποικιλία επαρκών, ασφαλών και αυξημένης θρεπτικής πυκνότητας συμπληρωματικών τροφών. Το αλάτι και τα σάκχαρα δεν πρέπει να προστίθενται στα συμπληρωματικά τρόφιμα.

Πρακτικές συμβουλές για τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής

Φρούτα και λαχανικά
Η κατανάλωση τουλάχιστον 400 g ή 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης των μη μεταδοτικών παθήσεων όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο καρκίνος (2), και συμβάλλει στην εξασφάλιση της επαρκούς ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών.
Για τη βελτίωση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών μπορείτε:
• Να συμπεριλαμβάνετε πάντα τα λαχανικά στα γεύματά σας
• Να τρώτε φρέσκα φρούτα και ωμά λαχανικά σαν σνακ
• Να φάτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής
• Να τρώτε μια ποικιλία από επιλογές φρούτων και λαχανικών.
Λίπη
Η μείωση της συνολικής πρόσληψης λίπους σε λιγότερο από το 30% της συνολικής πρόσληψης βοηθά στην πρόληψη της ανθυγιεινής αύξησης βάρους στον ενήλικο πληθυσμό (1, 2, 3).
Επίσης, ο κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη, καρκίνου κ.λ.π. είναι πιο χαμηλός μειώνοντας τα κορεσμένα λίπη σε λιγότερο από το 10% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων και τα trans-λιπαρά σε λιγότερο από 1% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης και αντικαθιστώντας και τα δύο με ακόρεστα λίπη (2, 3), ιδιαίτερα με πολυακόρεστα λίπη.
Η πρόσληψη λίπους μπορεί να μειωθεί:
• αλλάζοντας τον τρόπο μαγειρέματος – αφαιρέστε το λιπαρό μέρος του κρέατος, χρησιμοποιήστε φυτικό έλαιο (όχι ζωικό) και βράστε, μαγειρέψτε στον ατμό ή ψήστε αντί να τηγανίσετε.
• περιορίζοντας της κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών (π.χ. τυρί, παγωτό, λιπαρά κρέατα) και
• αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα, ψημένα ή τηγανητά τρόφιμα που περιέχουν βιομηχανικά παραγόμενα trans-λίπη

Άλας, νάτριο και κάλιο
Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν πάρα πολύ νάτριο μέσω αλατιού (που αντιστοιχεί σε κατά μέσο όρο 9-12 γραμμάρια αλατιού την ημέρα) και όχι αρκετό κάλιο. Η υψηλή κατανάλωση αλατιού και η ανεπαρκής πρόσληψη καλίου (λιγότερο από 3,5 g) συμβάλλουν στην υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου (6, 10).
1.7 εκατομμύρια θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν κάθε χρόνο αν η κατανάλωση αλατιού των ανθρώπων μειωνόταν στο συνιστώμενο επίπεδο των λιγότερο από 5 γραμμάρια ημερησίως (11).

Οι άνθρωποι συχνά αγνοούν την ποσότητα αλατιού που καταναλώνουν. Σε πολλές χώρες το περισσότερο αλάτι προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα (π.χ. έτοιμα γεύματα, επεξεργασμένα κρέατα όπως μπέικον, ζαμπόν και σαλάμι, τυριά και αλμυρά σνακ) ή από τρόφιμα που καταναλώνονται συχνά σε μεγάλες ποσότητες (π.χ. ψωμί). Αλάτι προστίθεται επίσης στο φαγητό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος (πχ. ζωμός, κύβοι ζωμών, σάλτσα σόγιας και σάλτσα ψαριού) ή στο τραπέζι (π.χ. επιτραπέζιο αλάτι).
Μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση αλατιού:
• χωρίς να προσθέτετε, σάλτσα σόγιας ή σάλτσα ψαριού κατά την προετοιμασία των τροφίμων
• μη έχοντας αλάτι στο τραπέζι
• περιορίζοντας την κατανάλωση αλμυρών σνακ
• επιλέγοντας προϊόντα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο.
Ορισμένοι παραγωγοί τροφίμων αναδιαμορφώνουν τις συνταγές για να μειώσουν την περιεκτικότητα των προϊόντων τους σε αλάτι και, είναι χρήσιμο να ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων για να δείτε πόσο νάτριο υπάρχει σε ένα προϊόν πριν από την αγορά ή την κατανάλωσή του.
Το κάλιο, το οποίο μπορεί να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις της αυξημένης κατανάλωσης νατρίου στην αρτηριακή πίεση, μπορεί να αυξηθεί με την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

Ζάχαρη
Η πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων θα πρέπει να μειωθεί καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής (5). Τα στοιχεία δείχνουν ότι τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά, η πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων θα πρέπει να μειωθεί σε ποσοστό μικρότερο από 10% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης (2, 5) και ότι η μείωση σε λιγότερο από 5% παρέχει επιπλέον οφέλη για την υγεία (5). Τα ελεύθερα σάκχαρα είναι όλα εκείνα τα σάκχαρα που προστίθενται στα τρόφιμα ή στα ποτά από τον κατασκευαστή, τον μάγειρα ή τον καταναλωτή, καθώς και τα σάκχαρα που απαντώνται φυσικά στο μέλι, στα σιρόπια, στους χυμούς φρούτων και στα συμπυκνωμένους χυμών φρούτων.
Η κατανάλωση ελεύθερων σακχάρων αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας των δοντιών (φθορά των δοντιών). Η περίσσεια θερμίδων από τρόφιμα και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ελεύθερα σάκχαρα συμβάλλει επίσης στη μη υγιεινή αύξηση του σωματικού βάρους, η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε παχυσαρκία.
Η πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να μειωθεί με:
• τον περιορισμό της κατανάλωσης τροφίμων και ποτών που περιέχουν υψηλές ποσότητες σακχάρων (π.χ. ποτά που έχουν τα έχουν γλυκάνει με ζάχαρη, ζαχαρούχα σνακ και καραμέλες), και
• τρώγοντας φρέσκα φρούτα και ωμά λαχανικά σαν σνακ αντί για γλυκά σνακ.

Πώς να προωθήσετε την υγιεινή διατροφή
Η διατροφή εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου, επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις. Το εισόδημα, οι τιμές των τροφίμων (που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα και την οικονομική προσιτότητα των υγιεινών τροφών), οι ατομικές προτιμήσεις και πεποιθήσεις, οι πολιτιστικές παραδόσεις, καθώς και οι γεωγραφικοί, περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες αλληλεπιδρούν με πολύπλοκο τρόπο για να διαμορφώσουν ατομικά διαιτολογικά πρότυπα. Επομένως, η προώθηση ενός περιβάλλοντος υγιεινών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων διατροφής που προάγουν μια διαφοροποιημένη, ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, απαιτεί τη συμμετοχή πολλών τομέων και ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης, και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Οι κυβερνήσεις διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος υγιεινών τροφίμων που να επιτρέπει στους ανθρώπους να υιοθετούν και να διατηρούν υγιεινές διατροφικές πρακτικές.

Οι αποτελεσματικές δράσεις των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τη δημιουργία υγιεινού περιβάλλοντος τροφίμων περιλαμβάνουν:
1. Δημιουργία συνοχής στις εθνικές πολιτικές και στα επενδυτικά σχέδια, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών για το εμπόριο, τα τρόφιμα και τη γεωργία, ώστε προωθήσουν την υγιεινή διατροφής και την προστασία της δημόσιας υγείας με το:
• να αυξήσουν τα κίνητρα για τους παραγωγούς και τους λιανοπωλητές να καλλιεργούν, να χρησιμοποιούν και να πωλούν φρέσκα φρούτα και λαχανικά
• να μειώσουν τα κίνητρα για τη βιομηχανία τροφίμων για να συνεχίσουν ή να αυξήσουν την παραγωγή επεξεργασμένων τροφίμων με κορεσμένα λιπαρά, trans-λίπη και ελεύθερα σάκχαρα.
• να ενθαρρύνουν την αναδιαμόρφωση των προϊόντων διατροφής ώστε να μειωθεί η περιεκτικότητα σε αλάτι, ελεύθερα σάκχαρα και λίπη (κορεσμένα λιπαρά και trans-λιπαρά), με στόχο την εξάλειψη των βιομηχανικά τροποποιημένων λιπαρών.
• να εφαρμόσουν τις συστάσεις της ΠΟΥ για την εμπορία τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών στα παιδιά
• να θεσπίσουν προτύπα για την προώθηση υγιεινών διατροφικών πρακτικών μέσω της διασφάλισης της διαθεσιμότητας υγιεινών, ασφαλών και προσιτών τροφίμων σε σχολεία προσχολικής αγωγής, σε σχολεία, σε άλλους δημόσια ιδρύματα και στον χώρο εργασίας
• να διερευνούν ρυθμιστικά και εθελοντικά μέσα, όπως οι πολιτικές προώθησης και επισήμανσης των τροφίμων, οικονομικά κίνητρα ή αντικίνητρα (δηλ. φορολογία, επιδοτήσεις), ώστε να προωθήσουν μια υγιεινή διατροφή, και
• να ενθαρρύνουν τις διακρατικές, εθνικές και τοπικές υπηρεσίες τροφίμων και τα κέντρα εστίασης για τη βελτίωση της διατροφικής ποιότητας των τροφίμων τους, να εξασφαλίζουν τη διαθεσιμότητα και την οικονομική προσιτότητα των υγιεινών τους επιλογών και να αναθεωρούν το μέγεθος και την τιμή των μεριδίων.

2. Ενθάρρυνση των καταναλωτών για ζήτηση υγιεινών τροφίμων και γευμάτων με την:
• προώθηση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών σχετικά με την υγιεινή διατροφή
• ανάπτυξη σχολικών πολιτικών και προγραμμάτων που ενθαρρύνουν τα παιδιά να υιοθετήσουν και να διατηρήσουν μια υγιεινή διατροφή
• εκπαίδευση των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων σχετικά με τη διατροφή και τις υγιεινές διατροφικές πρακτικές
• ενθάρρυνση των μαγειρικών δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων
• υποστήριξη πληροφοριών στα σημεία πώλησης, συμπεριλαμβανομένης της επισήμανσης των τροφίμων, η οποία εξασφαλίζει ακριβείς, τυποποιημένες και κατανοητές πληροφορίες σχετικά με τις θρεπτικές ουσίες στα τρόφιμα, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της της Επιτροπής του Codex Alimentarius και
• παροχή συμβουλών διατροφής και διατροφής στις εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

3. Προώθηση των κατάλληλων πρακτικών για τη διατροφή των βρεφών και των μικρών παιδιών με την:
• εφαρμογή του διεθνούς κώδικα εμπορίας υποκατάστατων του μητρικού γάλακτος και των επακόλουθων σχετικών ψηφισμάτων της Παγκόσμιας Συνέλευσης για την Υγεία
• εφαρμογή πολιτικών και πρακτικών που προάγουν την προστασία των εργαζόμενων μητέρων και
• προώθηση, προστασία και υποστήριξη του θηλασμού στις υπηρεσίες υγείας και στην κοινότητα, μεταξύ άλλων, μέσω της πρωτοβουλίας Νοσοκομεία Φιλικά στα Βρέφη.

Η απόκριση του ΠΟΥ
Η «Παγκόσμια Στρατηγική του ΠΟΥ για τη Διατροφή, τη Φυσική Δραστηριότητα και την Υγεία» (12) εγκρίθηκε το 2004 από τη Συνέλευση Υγείας. Κάλεσε τις κυβερνήσεις, τον ΠΟΥ, τους διεθνείς εταίρους, τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών να αναλάβουν δράση σε παγκόσμιο, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για την υποστήριξη της υγιεινής διατροφής και της σωματικής άσκησης.
Το 2010, η Συνέλευση Υγείας ενέκρινε ένα σύνολο συστάσεων σχετικά με την εμπορία τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών σε παιδιά (13). Αυτές οι συστάσεις καθοδηγούν τις χώρες στο σχεδιασμό νέων πολιτικών και στη βελτίωση των υφιστάμενων, προκειμένου να μειωθεί ο αντίκτυπος στα παιδιά της εμπορίας ανθυγιεινών τροφίμων. Ο ΠΟΥ συμβάλλει επίσης στην ανάπτυξη ενός προτύπου θρεπτικού προφίλ, το οποίο οι χώρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο για την εφαρμογή των συστάσεων μάρκετινγκ.
Το 2012, η Συνέλευση Υγείας ενέκρινε ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο εφαρμογής για τη διατροφή των μητέρων, των βρεφών και των μικρών παιδιών» και 6 παγκόσμιους στόχους διατροφής που πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το 2025, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της παρεμπόδισης, της σπατάλης και του υπερβολικού βάρους στα παιδιά, τη μείωση της αναιμίας και το χαμηλό βάρος γέννησης (7).
Το 2013, η Συνέλευση Υγείας συμφώνησε σε 9 παγκόσμιους εθελοντικούς στόχους για την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδοτικών ασθενειών, που περιλαμβάνουν την παύση της αύξησης του διαβήτη και της παχυσαρκίας και τη μείωση κατά 30% της πρόσληψης αλατιού έως το 2025. Το ” Παγκόσμιο πρόγραμμα δράσης για την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδοτικών ασθενειών 2013-2020″ (8) παρέχει καθοδήγηση και επιλογές πολιτικής για τα κράτη μέλη, τον ΠΟΥ και άλλες υπηρεσίες των ΗΕ για την επίτευξη των στόχων.
Σε πολλές χώρες παρατηρείται σήμερα ταχεία αύξηση της παχυσαρκίας μεταξύ των βρεφών και των παιδιών, οπότε τον Μάιο του 2014, ο ΠΟΥ συνέστησε την Επιτροπή για την Παύση της Παχυσαρκίας στην Παιδική Ηλικία. Η Επιτροπή εκπονεί μια έκθεση που καθορίζει ποιες προσεγγίσεις και ενέργειες είναι πιθανόν να είναι πιο αποτελεσματικές σε διαφορετικά πλαίσια σε όλο τον κόσμο.
Τον Νοέμβριο του 2014, ο ΠΟΥ οργάνωσε, από κοινού με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), τη δεύτερη Διεθνή Διάσκεψη για τη Διατροφή (ICN2). Το ICN2 ενέκρινε τη Διακήρυξη της Ρώμης για τη Διατροφή (14) και το Πλαίσιο Δράσης (15), το οποίο συνιστά μια σειρά πολιτικών επιλογών και στρατηγικών για την προώθηση διαφοροποιημένης, ασφαλούς και υγιεινής διατροφής σε όλα τα στάδια της ζωής. Ο ΠΟΥ βοηθά τις χώρες να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο ICN2.
Τον Μάιο του 2018, η Συνέλευση Υγείας ενέκρινε το 13ο Γενικό Πρόγραμμα Εργασίας (GPW13) το οποίο θα καθοδηγήσει το έργο του ΠΟΥ την περίοδο 2019-2023 (16). Η μείωση της πρόσληψης αλατιού / νατρίου και η εξάλειψη των βιομηχανικά παραγόμενων trans-λιπών από τον εφοδιασμό σε τρόφιμα προσδιορίζονται στο GPW13 ως μέρος των δράσεων προτεραιότητας του ΠΟΥ για την επίτευξη των στόχων της διασφάλισης της υγιεινής ζωής και της προαγωγής της ευημερίας για όλους σε όλες τις ηλικίες. Για να υποστηρίξει τα κράτη μέλη να αναλάβουν τις απαραίτητες ενέργειες για την εξάλειψη των βιομηχανικά τροποποιημένων trans-λιπών, ο ΠΟΥ έχει αναπτύξει έναν χάρτη πορείας για τις χώρες (δηλαδή το REPLACE (ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ) πακέτο δράσης) για να βοηθήσει στην επιτάχυνση των δράσεων ανά χώρα. Το πακέτο δράσης REPLACE ξεκίνησε στις 14 Μαΐου 2018.

References
(1) Hooper L, Abdelhamid A, Moore HJ, Douthwaite W, Skeaff CM, Summerbell CD. Effect of reducing total fat intake on body weight: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials and cohort studies. BMJ. 2012; 345: e7666.
(2) Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases: report of a Joint WHO/FAO Expert Consultation. WHO Technical Report Series, No. 916. Geneva: World Health Organization; 2003.
(3) Fats and fatty acids in human nutrition: report of an expert consultation. FAO Food and Nutrition Paper 91. Rome: Food and Agriculture Organization of the United Nations; 2010.
(4) Nishida C, Uauy R. WHO scientific update on health consequences of trans fatty acids: introduction. Eur J Clin Nutr. 2009; 63 Suppl 2:S1–4.
(5) Guideline: Sugars intake for adults and children. Geneva: World Health Organization; 2015.
(6) Guideline: Sodium intake for adults and children. Geneva: World Health Organization; 2012.
(7) Comprehensive implementation plan on maternal, infant and young child nutrition. Geneva: World Health Organization; 2014.
(8) Global action plan for the prevention and control of NCDs 2013–2020. Geneva: World Health Organization; 2013.
(9) Global status report on noncommunicable diseases 2014. Geneva: World Health Organization; 2014.
(10) Guideline: Potassium intake for adults and children. Geneva: World Health Organization; 2012.
(11) Mozaffarian D, Fahimi S, Singh GM, Micha R, Khatibzadeh S, Engell RE et al. Global sodium consumption and death from cardiovascular causes. N Engl J Med. 2014; 371(7):624-634.
(12) Global strategy on diet, physical activity and health. Geneva: World Health Organization; 2004.
(13) Set of recommendations on the marketing of foods and non-alcoholic beverages to children. Geneva: World Health Organization; 2010.
(14) Rome Declaration on Nutrition. Second International Conference on Nutrition. Rome: FAO/WHO; 2014.
(15) Framework for Action. Second International Conference on Nutrition. Rome: FAO/WHO; 2014.
(16) Thirteenth general programme of work, 2019 – 2023. Geneva: WHO; 2018

ΠΗΓΗ: http://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ VEGAN TO BE

Παρομοια Αρθρα

Διαβάστε επίσης

×