0

Your Cart

No products in the cart.
JustVegan

Ο λόγος στο Ασβέστιο

Ο λόγος που με οδηγεί συχνά να ασχολούμαι με ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό, ενώ είμαι πεπεισμένη μέσα από τα επιστημονικά δεδομένα πως η χορτοφαγική διατροφή με πλήρη τρόφιμα (WholeFoodPlantBasedDiet) μάς παρέχει όλα όσα χρειαζόμαστε, είναι αφενός επειδή κάτι τέτοιο προκύπτει από την επιμέρους ανάλυση των θρεπτικών συστατικών αλλά και αφετέρου επειδή απασχολεί και ανησυχεί πολλούς ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφομαι. Μπορώ να το καταλάβω γιατί έχω υπάρξει στη θέση τους. Έχω υπάρξει στη θέση σας!

Συχνά έρχομαι σε επαφή με γονείς που είτε έχουν αποθηλάσει τα παιδιά τους είτε θέλουν να διακόψουν την κατανάλωση του ζωικού γάλακτος. Αν η πρόθεσή τους σταματούσε εδώ ίσως και να μην υπήρχε κανένα πρόβλημα. Το «πρόβλημα» ή καλύτερα ο προβληματισμός, ξεκινάει από τη στιγμή που νιώθουν την ανάγκη να αντικαταστήσουν το ζωικό αυτό γάλα με ένα φυτικό ρόφημα όπως το αμυγδαλόγαλα, το γάλα σόγιας ή βρώμης κ.α. προκειμένου να μη χάσουν το ασβέστιο. Κι αυτό γιατί στο μυαλό μας το γάλα είναι συνδεδεμένο με το Ασβέστιο κυρίως. Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε κανένα «γάλα» στη θέση του.. γάλακτος. Αυτό που χρειάζεται είναι να αρχίσουν να εντάσσουν περισσότερα φυτικά τρόφιμα στη διατροφή τους, και τότε το ασβέστιο θα έρθει από μόνο του γιατί αφθονεί σε αυτά. Όταν τρώμε όσπρια, λαχανικά όπως το μπρόκολο, πράσινα φυλλώδη όπως το σπανάκι, φρούτα όπως τα πορτοκάλια και τα ξερά σύκα, δημητριακά όπως μακαρόνια ολικής, και ξηρούς καρπούς και σπόρους όπως το σουσάμι – ταχίνι, τρώμε ΚΑΙ γενναίες ποιότητες ασβεστίου. Όταν λοιπόν σκεφτόμαστε Ασβέστιο, ας φέρουμε στο μυαλό μας ένα πιάτο ρεβύθια ή σπανακόρυζο, μια σαλάτα λαχανικών ή μια χορτόπιτα, ψωμί ολικής με ταχίνι και μακαρόνια ολικής με σάλτσα και αμύγδαλα. Βέβαια, κατά βούληση, η κατανάλωση φυτικών ροφημάτων σε διάφορες παρασκευές όπως κρέμες και γλυκά θα μπορούσε να γίνει. Ακόμα, αν κάποιο νήπιο είναι στη μετάβαση από το ζωικό γάλα, το οποίο έχει συνηθίσει να πίνει, για παράδειγμα, πριν από τον ύπνο, θα μπορούσε να πίνει το φυτικό μέχρι να αλλάξει αυτή τη συνήθεια και εφόσον (ΠΡΟΣΟΧΗ) η κατανάλωση του φυτικού ροφήματος δεν καταλαμβάνει χώρο από την κατανάλωση άλλων πλούσιων θρεπτικά τροφίμων. Τα παιδιά αυτών των ηλικιών βρίσκονται σε στάδιο ραγδαίας ανάπτυξης και “κάθε μπουκιά μετράει, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να γεμίζει το παιδικό στομάχι με φυτικό γάλα, το οποίο εντέλει είναι ένα λευκό υγρό με πολύ λίγη θρεπτική πυκνότητα, ειδικά αν δεν είναι εμπλουτισμένο. Επενδύουμε στην κατανάλωση μη επεξεργασμένων φυτικών τροφίμων, δημιουργώντας διατροφική κουλτούρα στα παιδιά μας που μεγαλώνουν.


Σε αυτό το κατατοπιστικό άρθρο από το Πανεπιστήμιο του Harvard μπορείτε να διαβάσετε πώς είχε διαμορφωθεί η Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη για το Ασβέστιο και πού έχει πέσει σήμερα η τιμή της, με τα νέα δεδομένα. Σύμφωνα λοιπόν με τον Δρ. Walter Willett, πρόεδρο του Τμήματος Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, όχι 1000-1200 αλλά 500-700 mg Ασβεστίου την ημέρα είναι αυτό που πιθανά χρειαζόμαστε. Επιπλέον, αναφέρει τα προβλήματα υγείας που προκύπτουν από τη λήψη υψηλών ποσοτήτων (>500 mg/ημέρα) συμπληρωμάτων Ασβεστίου, όπως η καρδιακή προσβολή και το αυξημένο ρίσκο για πέτρες στους νεφρούς. Σημαντικό είναι να θυμόμαστε πως για την απορρόφηση του ασβεστίου είναι απαραίτητη και η βιταμίνη D, οπότε είτε φροντίζουμε για επαρκή έκθεση στον ήλιο είτε λαμβάνουμε συμπλήρωμα.


Τέλος, παρακαλώ, ελάτε να κάνουμε ένα νοητικό πείραμα. Φέρτε στο μυαλό σας ένα – ένα τα θρεπτικά συστατικά, ειδικά αυτά που σας έχουν απασχολήσει κατά καιρούς όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο αλλά και τα φυτικά τρόφιμα στα οποία ξέρετε πως τα βρίσκουμε. Τώρα τις πρωτεΐνες, τις βιταμίνες, την Α την C, πίνακες με τρόφιμα και περιεκτικότητες.. Τι βλέπετε; Πού καταλήγουμε; Ω! Μήπως σιγά σιγά είδατε μια πανδαισία από όλα τα φυτικά τρόφιμα να εμφανίζεται μπροστά σας; Έτσι είναι! Ένα – ένα, άλλο λίγο και άλλο περισσότερο, όλα τα φυτικά τρόφιμα θα τα δούμε να επαναλαμβάνονται στους πίνακες και στις λίστες με τίτλο «Τα πιο πλούσια τρόφιμα σε…», βάλτε εσείς όποιο θέλετε θρεπτικό συστατικό. Για μένα προσωπικά αυτή η οπτική είναι εξαιρετικά απελευθερωτική! Δεν είναι;

Πηγή: Vegan To Be

(Οι φωτογραφίες είναι από το Nutritionfacts)

Παρομοια Αρθρα

Διαβάστε επίσης

×