0

Your Cart

No products in the cart.
JustVegan

Στο άρθρο για τη βιοσυσσώρευση προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε αυτή την έννοια και να καταλάβουμε γιατί τα ζωικά τρόφιμα είναι περισσότερο επιβαρυμένα με τοξικές χημικές ενώσεις από τα φυτικά. Είδαμε λοιπόν τον τρόπο με τον οποίο συσσωρεύονται στα ζωικά τρόφιμα όλα αυτά τα χημικά και πώς η φυτική διατροφή μας προστατεύει.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα καλύτερο από αυτό. Η βιοδιαθεσιμότητα, δηλαδή πόσο θα απορροφήσει ο οργανισμός μας από την συνολική ποσότητα ενός θρεπτικού συστατικού ή της τοξικής ένωσης ή στοιχείου, στην προκειμένη, που υπάρχει σε ένα τρόφιμο. Δε σημαίνει πως ότι τρώμε το απορροφούμε κιόλας. Το πόσο θα απορροφήσουμε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Εάν συγκρίνουμε τα φυτικά με τα ζωικά τρόφιμα, τότε βλέπουμε πως στις περισσότερες τοξικές ουσίες που έχουν μελετηθεί, η βιοδιαθεσιμότητά τους μειώνεται όταν πρόκειται για την κατανάλωση φυτικών τροφίμων.

Αυτό συμβαίνει επειδή στα φυτικά τρόφιμα υπάρχουν αυτές οι ουσίες που οι περισσότεροι ίσως γνωρίζετε ως “αναστολείς θρέψης”. Κάθε άλλο παρά αναστολείς θρέψης είναι βέβαια (αν και όντως δεσμεύουν χρήσιμα μέταλλα), αφού η δράση αυτών των φυτικών οξέων είναι να δεσμεύουν τα μέταλλα, να δημιουργούν σύμπλοκα (μεγαλύτερες ενώσεις) οι οποίες δε χωράνε να περάσουν από το λεπτό έντερο και άρα να απορροφηθούν, οπότε και απομακρύνονται από το παχύ έντερο, χωρίς να μας βλάψουν. Αυτός είναι ο μηχανισμός δράσης τους, ο τρόπος με τον οποίο μας προστατεύουν.

Αντίθετα, τα ζωικά τρόφιμα αποθηκεύουν στο λίπος τους όλες αυτές τις χημικές ενώσεις και εμείς τις εισάγουμε στον οργανισμό μας τρώγοντάς τα, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα αποβολής τους, μιας και δεν είναι υδατοδιαλυτές και άρα δεν μπορούν να απομακρυνθούν με την ούρηση.

«Το καλύτερο παράδειγμα είναι το παράδειγμα του καδμίου. Το κάδμιο είναι ένα τοξικό βαρύ μέταλλο που συχνά υπάρχει στα φυτοφάρμακα ενώ δεν φαίνεται να βιοσυσσωρεύεται ιδιαίτερα. Σε μελέτες, λοιπόν, που έγιναν ανάμεσα σε χορτοφάγους και παμφάγους φάνηκε ότι η συγκέντρωση καδμίου στο αίμα των χορτοφάγων ήταν μεγαλύτερη, ΑΛΛΑ το ρίσκο καρκινογένεσης μικρότερο. Οι μελέτες λοιπόν έδειξαν ότι όταν το κάδμιο λαμβάνεται σε μη βιοδιαθέσιμες μορφές μέσω της φυτικής διατροφής ΔΕΝ φαίνεται να προκαλεί ανάλογη αύξηση στην τοξικότητα όπως όταν λαμβάνεται μέσω της ζωικής διατροφής.»

Πριν από καιρό και ενω έψαχνα διάφορα πράγματα για τη διατροφή, έκανα μια συνεδρία με την Ελένη Πρίφτη ιδρύτρια της Iasis Health Coaching (Επιστημονικά Τεκμηριωμένη Συμβουλευτική Υγείας) στην οποία ανήκουν τα παραπάνω λόγια. Τότε την είχα ρωτήσει πόσο υγιεινά μπορεί να είναι τα κρεμμύδια που καλλιεργούνται κοντά σε βιομηχανικές περιοχές, ακόμα κι αν είναι βιολογικής γεωργίας; Και μου είχε πει πως, λόγω του φαινομένου αυτού της συμπλοκοποίησης, για το οποίο δεν είχα ξανακούσει, οι παραπάνω τοξικές χημικές ενώσεις ή στοιχεία που μπορεί να περιέχουν τα κρεμμύδια δεσμεύονται σε κάποιο βαθμό και απομακρύνονται από το παχύ έντερο. Με παρότρυνε να τρέφομαι φυτοφαγικά, γιατί αυτό είναι το πιο σημαντικό, χωρίς να αγχώνομαι να είναι πάντα βιολογικής προέλευσης. Κι αυτό έκανα.

Το ίδιο κάνω κι εγώ σήμερα σε εσάς που διαβάζετε αυτές τις λέξεις. Να ξέρετε, μπορούμε να τρώμε φυτοφαγικά και να είμαστε σίγουροι ότι η φύση έχει προβλέψει για την προστασία μας με τρόπους που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, εκτός κι αν μελετήσουμε, χωρίς πάλι να είναι βέβαιο πως θα τους αντιληφθούμε. Επίσης, καταλαβαίνω πως δεν γίνεται όλοι να μελετήσουμε και όλοι να  κατανοήσουμε επαρκώς όλα αυτά τα ζητήματα, δεν ξέρω και κατά πόσο έχει νόημα κάτι τέτοιο, οπότε ας ακολουθήσουμε τις συστάσεις και τις προτάσεις εκείνων που το έχουν κάνει και το γνωρίζουν καλύτερα από εμάς.

Μια φυτοφαγική διατροφή πλούσια σε όσπρια, λαχανικά, φρούτα και δημητριακά, χωρίς επεξεργασμένα τρόφιμα και με όσο το δυνατόν λιγότερη κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να δώσει στην υγεία μας την καλύτερη δυνατή ώθηση και να λειτουργήσει προληπτικά για ασθένειες όπως τα εγκεφαλικά, ο διαβήτης, τα αυτοάνοσα νοσήματα και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας


Αναφορές:

https://en.wikipedia.org/wiki/Chelation

https://web.facebook.com/groups/VeganMumVeganBabyKid/?ref=bookmarks&_rdc=1&_rdr (σύνδεσμος για την Ομάδα Χορτοφάγων Γονέων στο Facebook, όπου μπορείτε να βρείτε το άρθρο της Ελένης Πρίφτη για τη Βιοσυσσώρευση και τη Βιοδιαθεσιμότητα με τις πηγές του)

http://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet

http://www.metal-bioavailability.org/about/ (πηγή της εικόνας)

Πηγή: vegantobe

Παρομοια Αρθρα

Διαβάστε επίσης

×