Η αύξηση της κατανάλωσης οσπρίων είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα προς την υγιεινή διατροφή για τους εξής λόγους:
1. Τα όσπρια αποτελούν την τροφή που δίνει το πιο υγιεινό πρωτεϊνικό πακέτο. Όλοι οι διεθνείς φορείς διατροφής προτείνουν μείωση των ζωικών πρωτεϊνών (κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά) και αντικατάστασή τους με όσπρια.
2. Τα όσπρια είναι η τροφή που μπορεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών μας σε ιχνοστοιχεία (σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο κτλ).
3. Τα όσπρια προσφέρουν το μεγαλύτερο ποσοστό φυτικών ινών ανά μερίδα. Εν αντιθέσει με ότι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, τα φρούτα και τα λαχανικά *δεν* έχουν πολλές φυτικές ίνες. Μια διατροφή χωρίς σχεδόν καθημερινή κατανάλωση οσπρίων είναι σχεδόν σίγουρα μια διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες (με αρνητική επίδραση στο εντερικό μικροβίωμα).
4. Τα όσπρια είναι το πιο σημαντικό μας όπλο ενάντια στις τοξικές χημικές ουσίες που βρίσκονται γύρω μας (στην διατροφή μας, στο νερό, στον αέρα που αναπνέουμε). Με την αυξημένη τους συγκέντρωση σε phytochelates μπορούν να αδρανοποιούν ή/και να μειώνουν την τοξικότητα πολλών από αυτές τις ουσίες.
5. Τα όσπρια περιέχουν εκατοντάδες φυτοχημικά (λεκτίνες, φυτικά οξέα, σαπωνίνες, φυτοοιστρογόνα κτλ) με πολύ σημαντική ευεργετική δράση, όπως αντικαρκινική προστασία και προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη.
6. Για όλα τα παραπάνω (και πιθανότατα και για λόγους που ακόμα δεν έχουμε ανακαλύψει) τα όσπρια είναι η κατηγορία τροφίμων που είναι πιο στενά συνδεδεμένα με την μακροβιότητα.
Εσείς πόσες φορές την βδομάδα τρώτε όσπρια…;